sile vetra
 Sile  vetra  GSM:041/660-477,  TEL:01/756-98-37

 

 

 

Izvleček Saffir-Simpsonove lestvice za merjenje moči orkanov 

 kategorija

 hitrost vetra  učinki
 1  119-151km/h  škoda na grmovju, drevju, montažnih hišah, nobene večje škode na zgradbah
 2  152-176km/h  škoda na strehah, oknih, vratih, pomembnejša škoda na zelenju in montažnih hišah
 3  177-209km/h  strukturne škode na zgradbah, montažne hiše popolnoma uničene
 4  210-248  obsežne škode fasad nekatere strehe zrušene
 5  nad 248  popolna zrušitev streh, nekatere hiše uničene, nekatere odpihnjene
Pomembno je vedeti, da je  razlika med tropskim ciklonom (ki se v Sloveniji ne pojavi) in tornadom (ki se v sloveniji pojavlja).

Tropski ciklon je visok nekaj kilometrov, v premer meri od 500-1000 km, nastaja nad morjem, opazovati ga je možno tudi do  nekaj tednov 

Tornadi nastajajo na stičišču hladnega in toplega zraka, razvijejo se v nekaj urah, jih je zaradi tega težko napovedati, njihova življenska doba se meri v urah, premer od nekaj 10 do nekaj 100m, hitrosti vetra do 210km/h(Hotedrščica-Bevke 1986 Vir: http://www.arso.gov.si/vreme/poro%C4%8Dila%20in%20projekti/NARAVNE_NESRECE.pdf

Vir: povzeto po Milan Stjepanović, Magistrko delo, 2006 

Zgornja lestvica ni direktno prenosljiva za merjenje učinkov tornada, ker gre za neprimerljive razsežnosti dveh pojavov in poškodbe niso tako obsežne.

 

Obremenitve strehe zaradi vetra:

Ob udaru vetra, pri veliki hitrosti (nad 30m/s (108km/h), pri kotu blizu 0° - to je takrat ko dež leti vodoravno, na streho delujejo na različnih delih različne obremenitve. Ko zračna masa "butne" ob zid,  se obrne navzgor proti strehi, zapne v napušč, oziroma gre mimo. (kot ko val butne ob obalo le, da ima zrak bistveno nižjo gostoto).

Najbolj kritični deli so štrleči napušči , kamor se veter lahko upre. Hkrati pa zračna masa, ki pihne mimo napušča navzgor, za seboj vleče konstrukcijo in je tako lahko obremenitev do dvakrat višja, kot obremenitev, ki jo povzroči isti  sunken vetra v zid.

Naslednji kritični del strehe je pas pod slemenom, na iztečni strani strehe.

Vrtinčasti veter ob prehodu čez objekt streho "obdela " z vseh strani in "najde" vse šibke točke. Ob prehodu vrtinčastega vetra so tako vsi štrleči deli na udaru, neglede na smer potovanja vtrinca. V prednosti so le zatišne strani, kjer veter  nima možnosti, da razvije dovol veliko hitrost. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sidrajstreho.si
 
 
 
 
041/660-477