pogosta vprasanja
 •  Pogosta vprašanja  GSM :041/660-477   Tel:01/756-98-37

 

 

 1.  VPR: Zakaj je bila moja streha do sedaj dobra, sedaj pa kar naenkrat ni več? 
  • ODG: Streha je enaka kot je bila. Predpisi, ki urejajo gradnjo objektov, so na podlagi predvidenih obremenitev, predpisovali določeno sidranje strehe. Na mnogih objektih se je pri gradnji podcenjevala sila sunka vetra iz spodnje strani in hkratnega srka iz zgornje strani. V zadnjem času smo priča pogostim visokim obremenitvam streh z vetrom, tudi na področjih, kjer v preteklosti veter ni povzročal težav. Zaradi specifičnih vremenskih situasciji (mešanje toplega in hladnega zraka) prihaja do pojava tromb oziroma malih tornadov. Za novogradnje so  na podlagi izkušenj zaostreni tudi že  standardi, kar pa ne rešuje stanja na obstoječih objektih.
 2.  VPR: Kako naj vem, če je moja streha ustrezno sidrana?
  • ODG: Preverite če objekt ima vertikalne vezi, AB ploščo, venec. Preverite ležišča leg in način pritrditve leg v zid. Preverite ležišča škarnikov oz "špirovcev" in morebitnih  drugih vezi in način pritrditve v lege. Nenazadnje preverite tudi(kar je najtežje) pritrditev nosilcev kritine v škarnike. Streha je ustrezno sidrana, če je ostrešje pritrjeno v ustrezno pripravljeno konstrukcijo in če so posamezne vezi med elemnti ostrešja izvedene na način, da veter pri nazivni hitrosti, strehe ne more  bistveno poškodovati.
 3. VPR: Kako je možno da veter  odnese streho? 
  • ODG: Sile vetra pri visokih hitrostih- nad 30m/s (108km/h) in pri vodoravnem pihanju, so ob udaru ob objekt enostavno že tako visoke, da je lastna teža strehe lahko že nižja kot je sunek vetra, ki jo "hoče dvigniti". Če pa je lastna teža strehe nižja od obremenitve vetra iz spodnje strani in če streha  ni ustrezno sidrana, jo odnese enako, kot odnese dežnik, kanto, senčnik... VEČ
 4. VPR: Ali je sidranje obstoječih streh pretiravanje in nepotreben strošek?
  • ODG: Glede na dogodke zadnjih let je  neustrezno sidrana streha nevarna za bivanje. Če bi vedeli kje, v katerih  krajih in na katerih področjih se bodo pojavili viharji, bi bil odgovor enostaven. Žal je s sidranjem tako kot z dežnikom ali zavarovanjem. Če ga imaš, ga ponavadi ne rabiš. Ko si brez, je dež ali pa se ti kaj zgodi. Odločitev o potrebnosti tega stroška je seveda prepuščena vsakemu lastniku posebej. 
 5. VPR: Kako poteka sidranje strehe na moji  hiši, z neizdelanim podstrešjem ?
  • ODG: Po pregledu hiše in izbiri ustreznega načina sidranja glede na vrsto kritine, pripravimo ustrezen načrt. Če je le možno izvedemo sidra na notranji strani, brez posega v kritino ali zunanjost hiše. Če hiša nima ustreznega venca povezanega s ploščo, ki je nujen tudi zardi potresne varnosti, je možno izvesti venec, če razmere tega ne dopuščajo izvedemo ustrezne vezi dovolj globoko v steno. Vezi med elementi ostrešja ustrezno ojačamo s sidri.
 6. VPR: Kako poteka sidranje strehe na moji hiši z izvedeno mansardo?
  • ODG: Enako kot prejšnje, le da je potrebno sidranje izvesti z vrha, z odmikom kritine ali na fasadi, če to dopušča situacija na objektu.
 7. VPR: Ali lahko streho sidram sam?
  • ODG: Streho lahko vsak sidra sam, potrebno je dosledno upoštevati obremenitve in potrebne dimenzije sider in njihovo število.  
 8. VPR: Ali se splača sidrati staro streho?
  • ODG: Ali se splača imeti zavore na starem avtu? Če stoji parkiran ne. Če se vozite, pa so zavore nujno potrebne, čeprav je morda  avto na trgu brez vrednosti. Enako kot zgoraj, odločitev je lastnikova.
 

sidrajstreho.si
 
 
 
 
041/660-477